Kalender

 • 06
  Sep

  Bijeenkomst Laaggeletterdheid (VPB)

  donderdag 06 september 19.00 - 21.00 uur
  De Groot Installatiegroep, Phileas Foggstraat 8, Emmen

  VPB Emmen en gemeente organiseren speciale bijeenkomst op 6 september

  Aanpak laaggeletterdheid serieus thema voor Emmense ondernemers

  De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB) en de gemeente Emmen organiseren op 6 september een bijeenkomst over de aanpak van laaggeletterdheid in bedrijven bij De Groot Installatiegroep. Nou, denk je als ondernemer al snel: ‘volle agenda, waarom zou ik daar naar toe gaan? Speelt bij mij niet.’ “Dat is echt een misvatting”, zegt Herman Idema, directeur van de VPB Emmen. “Ook al denk je zelf van niet, heel wat ondernemers hebben in hun bedrijf toch te maken met laaggeletterdheid. Met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.”

  “Dat valt bij ons wel mee? In de regio Emmen is volgens de geldende normen zo’n 15 procent van de mensen laaggeletterd. Heeft dus moeite met lezen en schrijven en daardoor moeite om mee te komen in de (digitale) ontwikkelingen. Alle reden dus, volgens Idema om je er als ondernemer in te verdiepen. “Ik benadruk het nog maar eens: Vijftien procent! Dat is één op de zes, zeven mensen in de regio!. Hoezo ‘speelt bij mij niet’?. De kans bij veel ondernemers dat het speelt is groter dan dat het niet speelt.”

  Laag geletterdheid heeft in de ogen van VPB directeur Idema ook nog eens een directe relatie met Duurzame Inzetbaarheid. Dat is een ander thema dat momenteel bij veel bedrijven speelt: gezond blijven onderweg naar het steeds latere pensioen. “Laag geletterden zijn vaker ziek, ik zei het al. En ze worden snel minder productief en zo eerder ontslagen. Dus ook daar ligt een belang voor de ondernemers.”

  Tijdens de bijeenkomst bij De Groot op 6 september komt landelijk expert Maurice de Greef handvatten aanreiken aan ondernemers om laag geletterdheid in hun bedrijf niet alleen te kunnen herkennen, maar ook om het aan te pakken. Emmens burgemeester Eric van Oosterhout heeft als afgestudeerd neerlandicus van de strijd tegen laag geletterdheid zijn persoonlijke kruistocht gemaakt, omdat het mensen in hun ontwikkeling en kansen remt. Hij komt daarover vertellen.

  De bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Alfabetisering. Partners zijn naast VPB Emmen en de gemeente Emmen ook de Stichting Lezen en Schrijven, Taalpunt en de Openbare Bibliotheek Emmen.

  De bijeenkomst ‘ondernemers en laag geletterdheid; 6 september bij De Groot Installatiegroep, Phileas Foggstraat 8 in Emmen. Duur: 19.00 – 21.00 uur.

  PROGRAMMA

  18.45 -19.00
  Inloop ontvangst met koffie/thee

  19.00
  Welkomstwoord door dhr. Marcel de Groot, directeur De Groot Installatiegroep 

  19.15
  Opening door dhr. Robert Kleine, tevens avond-voorzitter,  wethouder gemeente Emmen en mw. Marchien Brons, directeur-bestuurder bibliotheek Emmen 

  19.30
  Korte film laaggeletterde in beeld vrijwilliger - deelnemer

  19.35
  Dhr. Maurice de Greef, onderzoek naar laaggeletterdheid op de werkvloer in Drenthe.
  Maurice de Greef is prof. Dr.  aan de universiteit van Maastricht, en landelijk expert op het gebied van onderzoek en monitoring van laaggeletterdheid.                  

  20.05
  Interactief, dhr. Eric van Oosterhout interviewt…
  Voorzitter van het Bondgenootschap voor Geletterd Drenthe, tevens burgemeester van de gemeente Emmen

  20.35
  Korte film laaggeletterde in beeld,  ondernemer bloemist

  20.40
  Caroline Habing, Taalpuntcoördinator, over het Taalpunt en wat kunnen zij voor ù doen

  20.50
  Ondertekening door de heer J. Dokter
  (Voorzitter VPB) 
  namens de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB), ambassadeur tegen laaggeletterdheid


  Tot 21.30 uur hapje, drankje en napraten

   

  Dit event vindt plaats in de Week van de Alfabetisering en is een initiatief van de gemeente Emmen,  Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen, Taalpunten Emmen en de Bibliotheek Emmen.

   

   

   

   

  Terug naar kalender