Energie verbruik verminderen voor Duurzame bedrijventerreinen met toekomst!

De VPB heeft een green deal afgesloten met MKB Nederland en Energy Valley, met als doel om het komende jaar met tenminste 20 VPB leden, 20% energie te besparen.
Op deze pagina gaan we u op de hoogte houden op welke wijze we dat gaan doen.

Alle nieuwsitems die de VPB over MKB Green Deal heeft gepubliceerd zijn hier terug te lezen.

13 september 2013
VPB lid Emmlight behaalt prijs


Door langdurige ontwikkeling en samenwerking met VDL Wientjes uit Emmen heeft Emmlight een prijs behaalt, "KEI goede MKB-er". Een top ontwikkeling uit Emmen waarmee nu een duurzame armetuur van ledverlichting in combinatie met biobasedkunststof tot stand is gekomen. Deze verlichting kan worden gebruikt in zorginstellingen en thuissituaties om bij Alzheimerpatienten zoveel mogelijk het dag- en nachtritme vast te houden. Lees meer..>


18 juli 2013
Eerste concrete resultaat Greendeal MKB-VPB

Gebouw Roel Barkhof CS volledig op zonnestroom
De Greendeal MKB van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB) heeft een eerste concrete resultaat opgeleverd wat betreft het zelf opwekken van energie. Op het pand van Roel Barkhof CS aan de Waanderweg in Emmen is onlangs een installatie van dertig zonnepanelen opgeleverd die vrijwel het hele jaarverbruik aan elektriciteit voor bedrijf en woning kan leveren. Tegelijkertijd is in het bedrijfsgedeelte van het pand bijna alle verlichting vervangen door energiezuinige- of led-verlichting.

Het project Greendeal MKB van de VPB wordt uitgevoerd samen met Energy Valley en is één van de vijf voorbeeldprojecten verspreid over Nederland. De doelstellingen voor 2013 zijn heel concreet:
• per samenwerkingsverband besparen minimaal 20 ondernemers in totaal 20% op hun energieverbruik;
• Minimaal 1 ondernemer uit de groep investeert in het opwekken van duurzame energie, wat leidt tot minimaal 20% ‘eigen opwekking’.

Voor het project Greendeal MKB in Emmen is door de VPB een kopgroep gevormd met bedrijven die als voorbeeld willen functioneren voor andere MKB-bedrijven in Emmen en omgeving. Samen met deze bedrijven en waar dat kan met hulp van lokale leveranciers, worden verschillende vormen van energiebesparing en energieopwekking gerealiseerd. Met het realiseren van de zonnestroom installatie bij Roel Barkhof CS is al invulling gegeven aan het onderdeel ‘eigen opwekking’.Volgend overleg 20 augustus 2013

28 juni 2013;

De volgende bedrijven hebben een intentie overeenkomst getekend!

Roel Barkhof cs, Roel Barkhof
Assi Safety, mevrouw Post-Vos
Frowein bezorgingsdienst, de heer Hoffenkamp
Techniekplein Emmen, de heer Hendrikus Velzing
SG| automatisering, de heer Ruud Temmink
Kieft All Office, de heer Ruud Hansler
Autobedrijf van Boven, mevrouw Rosilde van Boven
Broekmann Personeelsdiensten, de heer Bennie Broekmann


Ook een intentie overeenkomst getekend en uw naam staat er nog niet bij? Geef het aan ons door!!18 juni 2013;
Tussenstand


De eerste getekende intentie overeenkomst is binnen. Eén van onze leden is momenteel bezig om zonnepanelen te gaan plaatsen en heeft de intentie overeenkomst getekend! Verder zijn de bedrijven die Herman de laatste weken heeft bezocht allemaal weer enthousiast en hebben de intentie overeenkomst ontvangen om getekend terug te sturen.

Led verlichting, dynamische ledverlichting, convectoren in de wand, warmte pomp installaties, dat zijn de installaties van de toekomst! Die leveren op termijn geld op en gaan voor een duurzame werkomgeving zorgen. In de toekomst worden er geen gebouwen meer neergezet met standaardketels, maar de warmetepompinstallaties zijn de toekomst.

De checklist is klaar, deze is hier te downloaden.


28 mei 2013;
De eerste toezeggingen


De checklist is nagenoeg klaar, er wordt naar de laatste puntjes op de i gekeken en zodra deze klaar is wordt de checklist gepubliceerd.
Omdat voor enkele ondernemers de investering te groot is, in welke vorm van besparing dan ook, wordt er gekeken naar een initiatief met een investeringsfonds. Waarbij vermogende particulieren geld in het fonds kunnen steken en dat vandaaruit de investeringen worden bekostigd. Dit wordt uitgezocht.

Herman heeft een aantal leden van de VPB bezocht en men is enthousiast over het initiatief. De bezochte leden hebben een intentie overeenkomst toegezonden gekregen.Tevens heeft één van de VPB leden onlangs zonnepanelen laten plaatsen en ook dit project kan meedoen in het Green Deal project. Zodra de intentie overeenkomsten getekend binnen zijn laten we u zien welke leden van de VPB meedoen!

7 mei 2013;
De uitrol gaat beginnen...


Er is een Checklist gemaakt met behulp en input van de leden van de VPB. Met deze checklist kunnen bedrijfspanden makkelijk worden doorlopen om besparings mogelijkheden op te zoeken. De Checklist zal later op de MKB Green Deal website worden geplaatst.

Herman Idema heeft inmiddels al meerdere bedrijven bezocht die positief staan in een deelname aan Green Deal. Zo zijn er bedrijfspanden waar het dak moet worden vervangen en waar men overweegt om gelijk zonnepanelen te plaatsen. Waar wel steeds op terug gekomen wordt is de financiering van de investeringen die toch nodig zijn. Vanuit Emmlight wordt er een mogelijkheid onderzocht om vermogende particulieren te laten participeren. Hierop komen we het volgende overleg terug.


9 april 2013;
Hoe gaan we aan de slag?


We zijn te gast bij Emmlight, zij hebben een armatuur ontwikkeld van Biokunststof, dit hebben ze samen met VDL gedaan. Dit armatuur is voorzien van een ledlamp en zo heb je een moderen uitstraling-duurzame uitstraling!

De aanwezige installateurs gaan bedrijven aanleveren waarmee ze zaken doen en die mee zouden kunnen doen in een MKB Green Deal. Uit ervaring zal de investering een probleem kunnen zijn. Verder leveren alle aanwezigen gegevens aan voor een checklist en een smoelenboek, zodat alle gegevens gebundeld kunnen worden.
Biokunststof Armatuur
Emmlight-VDL


16 januari 2013;
Project Green Deal MKB van start met bijeenkomst
voor technische bedrijven en installateurs binnen VPB
 
16 januari 2013 – De Geen Deal MKB voor Bargermeer is officiëel van start gegaan.  De komende maanden gaat een projectteam onder leiding van VPB-directeur en parkmanager Herman Idema aan de slag om bij een twintigtal MKB-bedrijven voorbeeldprojecten te realiseren op het gebied van energiebesparing en energie-produktie. Speciaal voor de start van het project was landelijk projectleider mevrouw Suzanne te Riele van MKB-Nederland naar Emmen gekomen om de kick-off bijeenkomst extra luister bij te zetten. Het project loopt ruim een jaar en moet voorjaar 2014 zijn afgerond.
De startbijeenkomst stond in het teken van ‘samenwerken loont’. Bedrijven, VPB-leden, actief in de sectoren energie, verlichting, verwarming en installatietechniek waren uitgenodigd om te worden bijgepraat over het project Green Deal MKB en over de doelstellingen en de visie van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen op de realisatie van de doelstellingen. Daarbij is het thema vooral ‘samen doen’ als bedrijven op Bargermeer. Een thema dat de aanwezige ondernemers aanspreekt.
Vanuit de VPB wordt samen met de installateurs en technische bedrijven onder de vlag van de Green Deal MKB als eerste – en op korte termijn - een zogenaamde shortlist opgesteld van VPB-leden, MKB-bedrijven, waar in de ogen van de deskundigen samen besparingen kunnen worden gerealiseerd. De bedrijven op deze shortlist worden allemaal bezocht door VPB- directeur en parkmanager Herman Idema, om met hen over daadwerkelijke deelname aan het Green Deal project te overleggen. Alle deelnemers tekenen een intentieovereenkomst, dat zij zich inzetten voor het behalen van de doelstellingen van de Green Deal MKB.
De bedrijven die uiteindelijk meedoen aan de Green Deal en waar de installateurs aan de slag gaan, moeten functioneren als model, als voorlopers, voor andere MKB-bedrijven op het bedrijventerrein en in de regio. Het gaat er om dat de deelnemende bedrijven gemiddeld zeker 20% energie minder gaan verbruiken en om in ieder geval één bedrijf te kunnen tonen dat minimaal twintig procent van de eigen energiebehoefte zelf opwekt.
De Green deal MKB is een afspraak tussen MKB-Nederland en het Ministerie van Economische zaken, om modelprojecten te realiseren voor MKB-bedrijven op het gebied van energiebesparing en het zelf opwekken van energie. In Emmen wordt een Green Deal MKB uitgevoerd door de VPB, onder de vlag van de Noordelijk energie-organisatie Energy Valley.Deelnemers met wie wij samen de MKB Green Deal gaan realiseren zijn;

Aqualectra Noord Oost, de heer Beukema
BOWA Installaties Emmen BV, de heer Kolker
De Groot Installatiegroep BV, de heer Knegt
DNN Groep Future Proof, de heer Kerkdijk
Emmlight , de heer Lanting
Harwig, de heer Ypma
Pro Elektro BV, de heer Schipper
Niemeijer Installatietechniek, de heer Klopstra
Dakdekkersbedrijf Jalving, de heer Jalving
Unica Noord , de heer Valk
 

Wat kan jezelf doen?

Om behoorlijk te besparen op stroom- en vervangingskosten op TL verlichting in kantoren is er de mogelijkheid om de huidige TL bakken 1 op 1 te vervangen door LED panelen. Zowel leverbaar in de maat 60 x 60 als 120 x 30 cm. Het LED paneel heeft een lichtopbrengst van 3300 lumen en heeft een verbruik van 40 watt. Het paneel heeft 30.000 branduren. Klik hier voor meer informatie


Voorbeeld om zelf energie op te wekken via houtgestookte installaties, een duurzame manier om uw eigen energie te halen uit uw snoei afval.