Bijeenkomst RI&E bij Veiligheidszorg Drenthe

23-10-2015

Afgelopen maandag, 19 oktober, heeft de VPB samen met Safety Analyse bij Veiligheidszorg Drenthe een bijeenkomst gehouden over RI&E. RI&E, Risico Inventarisatie en Evaluatie, voor iedere bedrijf een verplichting. Ook verzekeraars hanteren veel zaken die in de RI&E naar voren komen als polisvoorwaarden. Heb je je RI&E op orde? Dan voldoe je vaak ook aan de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars.

Waar let je op als je een RI&E in vult?

-        Risico’s binnen je eigen bedrijf, maar kijk ook bij bedrijven waar je een klus moet klaren

-        Fysieke belasting, hoe til je iets op, maar ook hoe is de houding achter het bureau

-        Fysieke factoren

  •   Klimaat
  •   Licht
  •   Geluid
  •   De ruimtes op zich
  •   Geluid
  •   Welzijn medewerkers

Basis van de RI&E is orde, netheid en overal eenduidige duidelijke pictogrammen. Het klinkt allemaal logisch, toch is het niet verkeerd om er zo nu en dan bij stil te staan. Zie je er tegenop om een dergelijke inventarisatie te doen en heb je het gevoel dat dit alleen maar tijd kost? Een deskundig persoon weet waar hij/zij moet kijken en zal in een kortere tijd een prima plan van aanpak voor je op kunnen stellen. De uitvoering van een dergelijk plan hou je altijd zelf in de hand.

Voldoe je niet aan zaken die in de RI&E naar voren komen en los je dit niet op? Dan kan het ministerie van Sociale Zaken en Werk (voormalige arbeidsinspectie) pittige boetes uitschrijven. Deze boetes zijn niet alleen voor de werkgever, maar in veel gevallen ook voor de werknemer!

Zie voor meer informatie ook de presentatie zoals deze 19 oktober is gegeven door Safety Analyse.

Tijdens de bijeenkomst waren er nog wat onduidelijkheden over het verschil tussen BHV en RI&E, deze zijn er wel degelijk Klik hier voor een duidelijk overzicht 

Klik hier voor de presentatie over RI&E

 

 

 

Ron Haandrikman - Safety Analyse

Terug naar het nieuwsoverzicht