Drenthe College sprintkampioen Dutch Solar Challenge

12-07-2016

Het team vijf mbo-studenten elektrotechniek uit Emmen is sprintkampioen geworden in de klasse V-20. Bijna alle sprintwedstrijden werden door hen gewonnen. Tijdens de Dutch Solar Challenge strijden negenendertig teams uit binnen- en buitenland in boten aangedreven door zonne-energie tegen elkaar. De eerste twee dagen vonden plaats in Amsterdam (met een parade door de grachten), daarna was Friesland het podium voor de wedstrijden. Via Lemmer naar Drachten, Grou en de finish afgelopen zaterdag 9 juli in Leeuwarden. In de vijf plaatsen werden onder andere sprint- en endurancewedstrijden gehouden. De deelnemers leggen tussen de plaatsen in Friesland drie maal een verbindingsetappe af van zo’n zestig kilometer.

De Drenthe College zonneboot ‘DynamiCo’ doet mee in de V-20 klasse en kan in de sprintwedstrijd een maximum van 30 km/u behalen. Bij een verbindingsetappe vaart de boot gemiddeld 20 km/u. De boot vaart op een accu, die zich oplaadt via de zonnepanelen op het dek van de boot. Danny Mensing (begeleidend docent) geeft aan dat snelheid niet het belangrijkste is tijdens de wedstrijd, het maximale rendement uit de accu halen speelt een veel grotere rol. Dat betekent bij bewolkt weer zuinig zijn met je energie en heel efficiënt varen. Afgelopen week was het vooral zuinig aan doen omdat er veel bewolking, harde wind en regen de zon en topsnelheid in de weg zat.

Het DC team DynamiCo bestaat uit de volgende studenten: Remco Vos, Gert Harwig, Vincent Feringa, Roy Over en Corwin Boon, allemaal vierdejaars elektrotechniek. Er zijn twee stuurmannen in de ploeg die elkaar afwisselen tijdens de lange etappes. Vanaf ‘de wal’ worden zij door hun teamgenoten van informatie voorzien. Dit gaat met een portofoon, ze krijgen dan informatie over de boot, de accu, wind en zon. Het computersysteem met verschillende data heeft een rechtstreekse verbinding tussen de boot en het team. De informatie die zo is af te lezen bepaalt de techniek, tactiek en daarmee de snelheid van varen.

Drenthe College doet al tien jaar mee en weet inmiddels wel hoe een boot op zonne-energie zo snel en optimaal mogelijk kan laten varen. Dat bewezen ze dit jaar door sprintkampioen te worden en derde in het algemeen klassement van de V-20 klasse.

Voor meer informatie:

Danny Mensing – Begeleidend docent DC | 06 14 39 14 21

Marchel Arling – Relatiebeheerder DC Techniek | 06 54 94 10 87 

Over Drenthe College:

Drenthe College is een mbo- en opleidingencentrum. Elk jaar volgen meer dan 8.000 studenten een opleiding aan Drenthe College, dichtbij huis op één van de vele locaties in de provincie Drenthe. Kernlocaties zijn Assen, Emmen en Meppel.

www.drenthecollege.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht