Druk bezocht Broodje Bahco bij VPB-lid Communicatie Techniek Nederland (CTNed)

07-02-2017

Raymond Wever (directeur) en Rob Oosting (project manager) deden het woord bij CTNed. Met name Rob (aangevuld door Raymond) legde uit waar dit bedrijf zich mee bezig houdt, namelijk het beheer en aanleg van glasvezel. CTNed is een jong en dynamisch bedrijf, sinds eind vorig jaar gevestigd aan de Henry Hudsonstraat 2. Ze hebben zich hier gevestigd nadat ze op hun oude adres uit hun jasje waren gegroeid. Ze bieden hun diensten overal ter wereld aan. Opdrachtgevers zijn onder andere BAM, Siers, VWT en KPN. CTNed heeft het beheer in Groningen, Friesland, Drenthe en een deel van de provincie Overijssel. In Emmen werken ze onder anderen samen met Harwig, Itass, Tabak, ASM-IT en InBusiness-ICT. Hiermee werken ze samen aan projecten voor snelle en betrouwbare interne glasvezelbekabeling. Recente voorbeelden hiervan zijn de bekabeling van het Atlas Theater, verglazing van kassen in Erica en het koppelen van 3 vestigingen van het Hondsrug College t.b.v. wifi.

Omdat de glasvezeltechniek nog een jonge techniek is en er continu nieuwe technieken ontwikkeld worden is scholing van hun monteurs één van hun hoogste prioriteiten. Zo garanderen ze continu kwaliteit en vakkundigheid. Door Rob Oosting werd heel kort door de bocht onder meer uitgelegd dat je twee soorten glasvezel hebt Multi Mode en Single Mode die elk verschillende snelheden bevatten. Bijvoorbeeld glasvezel Multi Mode OM1; de maximale snelheid van een OM1 is 10Gbit/s tot 35 meter. Als de afstand langer wordt, bijvoorbeeld 275m dan zakt de afstand tot 1Gbit/s en bij een afstand van 275 meter tot 1 km van 100 100 Mbit/s.

Glasvezel Single Mode heeft in alle opzichten van de bovengenoemde kabel meer voordelen. Goedkoper en Een verbinding van 100 Gbit/s is geen probleem over een afstand van 200 km.

Na een heerlijke lunch werd de bijeenkomst verplaatst naar de loods. Daar lieten 2 monteurs zien en werd door hun uitgelegd, hoe dit alles in de praktijk wordt toegepast. De leden hadden veel belangstelling voor deze materie.

Na afloop van alle uitleg werd door de deelnemers contact gelegd met elkaar en nadat Herman G. Idema (directeur VPB) nog even vertelde met welke projecten de VPB zich bezighoudt, werd het Broodje afgesloten met dank aan CTNed.

 

   

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht