Duitsers zoeken scholieren

12-08-2014
NORDHORN arbeidsbureau Agentur für Arbeit is in de grensstreek op zoek naar Nederlandse leerlingen voor Duitse beroepsopleidingen. Er zijn honderden opleidingsplekken beschikbaar.
 
Duitse bedrijven in de grensstreek hebben de grootste moeite vacatures vervuld te krijgen, maar merken ook steeds vaker dat er zich te weinig scholieren aanmelden voor een opleiding. Daardoor blijven ook in de toekomst vacatures onvervuld. Duitse beroepsopleidingen werken intensief samen met regionale bedrijven. Nederlandse jongeren vanaf ongeveer zestien tot zelfs dertig jaar kunnen terecht op de opleidingen, die tussen de twee en drieënhalf jaar duren. Een redelijke kennis van de Duitse taal is wel een vereiste. Wie zich wil inschrijven voor een opleiding, zal dan ook een individueel gesprek moeten voeren met een Duitse beroepsadviseur. De kans op (Duits) werk na een opleiding in Duitsland is groot. ,,Zeker als het gaat om de beroepen waar nu al grote vraag naar is’’, zegt Claus Schimmel van de Agentur für Arbeit uit Nordhorn. Die beroepen zijn: installateur voor sanitair en verwarmingstechniek, elektrotechnicus voor energie- en gebouwtechniekverkoper/verkoopster in bijvoorbeeld een bakkerij, kapper/kapster, medewerker detailhandel, kok, metselaar, metaalconstructeur en verkoper. De vraag per regio verschilt nogal. Zo worden rond Meppen vooral elektriciens gezocht en rond Nordhorn verkopers.
 
De Agentur für Arbeit hoopt op snelle reacties, omdat de schoolvakanties bijna voorbij zijn. Pas deze week werd het idee opgevat eens over de grens te kijken naar scholieren. Schimmel: ,,Het is de bedoeling dat we kandidaten zo snel mogelijk plaatsen.’’ De school begint weer op 2 september.
 
Aanmelden
Wie er voor voelt om een beroepsopleiding in Duitsland te volgen, kan zich via de mail wenden tot Agentur für Arbeit in Nordhorn: 141-arbeitgeberservice@arbeitsagentur.de. Met iedere kandidaat wordt een persoonlijk gesprek gevoerd. Anders dan in Nederland wordt de Duitse beroepsopleiding vergoed. (Bron: Dagblad vh Noorden)

Terug naar het nieuwsoverzicht