Grensoverschrijdende bezoeken ondernemers leidt tot resultaat

07-06-2014
Grensoverschrijdende bezoeken ondernemers leiden tot  concrete samenwerking rond project beroepsonderwijs

Emmense en Emsländische ondernemers slaan de handen ineen om samen een project op te zetten rond grensoverschrijdend beroepsonderwijs. De komende maanden moet daarvoor samen met onderwijsinstellingen het fundament worden gelegd. Het initiatief komt van het Wirtschaftsverband Emsland, samen met de Vereniging Parkmanagement in Emmen, de VPB.
Het onderwijsproject moet aansluiten bij een aantal activiteiten waarmee in het Emsland al succesvol is begonnen, zoals echte partnerschappen tussen een aantal bedrijven en (technische) onderwijsinstellingen op verschillende niveaus. Daarvan zijn er inmiddels al een kleine 20. Ook een project als MinT, Meisjes in Techniek, biedt kansen om het grensoverschrijdend door te ontwikkelen, stellen beide organisaties. In het Emsland doen momenteel 165 meiden tussen de 13 en 16 jaar mee aan het project en stromen de eersten dit jaar uit naar technische opleidingen.

Vergrijzing te lijf
De vertegenwoordigers van de twee ondernemersorganisaties richten hun blik ook gezamenlijk op de vergrijzing van de arbeidsmarkt in Zuidoost Drenthe en  het Emsland en mogelijke oplossingen. VPB-voorzitter Jelle Dokter is erg blij met de ontwikkelingen. “Zo ingewikkeld is het allemaal niet om met elkaar aan de slag te gaan. Gewoon aanpakken en doen, zoals wij dagelijks gewend zijn. We hebben duidelijk een aantal gelijkluidende uitdagingen in de regio Emmen en het Emsland. Laten we die samen te lijf gaan.”

Onderling informatie uitwisselen
VPB-voorzitter Dokter en Norbert Verst van het Wirtschaftsverband Emsland delen hun enthousiasme over de onderlinge bezoeken. “Er wordt veel praktische informatie uitgewisseld door de deelnemers en je kijkt bij elkaar als ondernemers binnen.” In Emmen werd een bezoek gebracht aan het Techniekplein, waar een aantal zelfstandige technische bedrijven nauw met elkaar samenwerken op het gebied van materiaal en mensen. Ondernemer JD Pompen start vanaf het techniekplein na en onderzoek door de Stenden Hogeschool deze maand zelfs met activiteiten in het Emsland.

Belangenbehartigers
De VPB is de belangenbehartiger voor het bedrijfsleven richting de diverse overheden en vertegenwoordigt ruim 300 bedrijven in Emmen en directe omgeving, met samen meer dan 12.000 arbeidsplaatsen. Collega organisatie Wirtschaftsverband  Emsland heeft ruim 350 leden en vertegenwoordigt 45.000 arbeidsplaatsen in de hele Landkreis Emsland. 


De heer Norbert Verst, Wirtschaftsverband Emsland

Terug naar het nieuwsoverzicht