Kamercommissie Sociale Zaken bezoekt Emmer bedrijven over project Mantelzorg

02-10-2013

Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken komen op 4 oktober op bezoek in Emmen om zich door ondernemers te laten informeren over het project ‘Werk en Mantelzorg, samenwerken loont’. Plaats van ontmoeting is het kantoor van De Groot Installatiegroep, één van de deelnemers aan het project. VPB-voorzitter Jelle Dokter, met zijn Dokter Schoonmaakorganisatie zelf ook deelnemer, verwelkomt de Kamerleden.
De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen en haar leden lopen met het mantelzorgproject voorop in Nederland. Daarom is eind 2012 aan de VPB zelf al een erkenning uitgereikt door de Landelijke Stichting Werk&Mantelzorg: “Wij werken mantelzorgvriendelijk”. De Groot Installatiegroep ontvangt haar erkenning tijdens het bezoek van de Kamercommissie. Het aantal mantelzorgers bedraagt alleen al op Bargermeer inmiddels zo’n 1500, zo is de schatting. En het groeit.

Mantelzorgers zijn mensen die thuis of in hun directe omgeving de zorg op zich hebben genomen voor een ander. Minimaal acht uur per week en langer dan drie maanden. Het zijn mensen met in zekere zin ‘een dubbele baan’ en daarmee een dubbele belasting. En die kan doorwerken op de werkvloer, dat ervaren steeds meer ondernemers. Gemiddeld heeft één op de acht werknemers momenteel een rol als mantelzorger. In ongeveer één op de drie bedrijven op het bedrijventerrein werken mensen met een rol als mantelzorger.
De voorspellingen die er nu liggen, komen er op neer dat in het jaar 2020 wel eens 1 op de 4 werknemers in de regio betrokken kan zijn bij mantelzorg en daardoor dus vaker een beroep zal doen op vrije dagen, flexibeler werktijden kan vragen, of door de dubbele taak een groter risico loopt om ziek te worden. Redenen genoeg dus om het thema binnen bedrijven tot gespreksonderwerp te maken en er afspraken over te maken.

De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB), is de collectieve belangenbehartiger voor meer dan 300 bedrijven. Ze regelt de gezamenlijke inkoopcontracten voor tal van diensten en materialen voor haar leden. Ook verzorgt ze een aantal beheers- en onderhoudsactiviteiten op de bedrijventerreinen en stimuleert onderlinge samenwerking en onderling zaken doen.


 

Terug naar het nieuwsoverzicht