Netwerksamenwerking moet illegale wietteelt tegengaan

25-06-2015

Sinds we internetshoppen en de crisis de economie beheerst, lopen onze bedrijventerreinen leeg. Criminelen zien hun kansen schoon en leggen hennepplantages aan in leegstaande panden. De politie kan het niet alleen bestrijden, ondernemers moeten ook hun steentje bijdragen. “Veiligheid is iets van ons samen.”

Er ligt een schil van 7 bedrijventerreinen om Veenendaal. Daar is van alles gevestigd: industrie, midden- en kleinbedrijf, ICT, automotive en zakelijke dienstverlening. De laatste jaren is de leegstand op de terreinen toegenomen, webwinkels en de economische crisis hebben de situatie geen goed gedaan. Olga Klooster, juridisch adviseur bij team leefbaarheid en veiligheid van de gemeente Veenendaal, laat weten dat 6,5 procent van de bedrijfspanden leeg staat. Het afgelopen jaar is het iets afgenomen. De leegstand van de kantoren bedraagt 25 procent.


Geknutsel in de meterkast
Leegstand op bedrijventerreinen zet de deur open naar ongewenste situaties, zoals illegale bewoning, illegale opslag van gevaarlijke stoffen en xtc-laboratoria. Afgelopen december is er in Veenendaal een hennepkwekerij opgerold met ruim 2000 planten in een bedrijfsverzamelgebouw. De kwekerij oogde zo professioneel, hier moest een criminele organisatie achter zitten. “In zo’n verzamelgebouw zit je behoorlijk verscholen”, verklaart Klooster de locatie van deze kwekerij. “Er lopen allerlei mensen in en uit, nieuwe gezichten vallen er niet zo op.” In mei leidde een brand in een bedrijfspand naar nog een Veenendaalse wietplantage. Er was geknutseld in de meterkast en de elektriciteit was omgeleid....meer lezen>

 

Terug naar het nieuwsoverzicht