Officiële lancering "Veilig Ondernemen Scan"

06-06-2013
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft op dinsdag 5 juni jl. tijdens zijn bezoek aan de vakbeurs Safety Security Amsterdam de officiële lancering van de ‘Veilig Ondernemen Scan’ verzorgt. De scan is een hulpmiddel waarmee ondernemers een beter veiligheidsbewustzijn kunnen ontwikkelen. Ook helpt de scan ondernemers om passende preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen.
De Veilig Ondernemen Scan is een korte digitale vragenlijst waarmee een ondernemer zicht krijgt op de risico’s op criminaliteit en onveiligheid. Aan de orde komen inbraak, diefstal, overval, overlast, vernieling, geweld, afpersing en ICT-criminaliteit. Direct na het invullen ontvangt de ondernemer een uitgebreid en onafhankelijk advies over gedragsbeïnvloedende, organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen die de ondernemer kan treffen om zich beter te wapenen tegen criminaliteit. Net als de scan is het advies gratis, en beschikbaar via 
http://www.veiligondernemenscan.nl/

Pilot
De Veilig Ondernemen Scan is bruikbaar voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zoals de detailhandel, zakelijke dienstverlening, horeca, bouw, zorg en transport & logistiek. Het instrument is vooral interessant voor ondernemers die te maken hebben gehad met een incident, startende ondernemers, en ondernemers die willen checken of ze voldoende veiligheidsmaatregelen hebben getroffen. Volgens Onno Peer, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), is uit de pilot eind vorig jaar gebleken dat de scan goed is voor de bewustwording, duidelijke tips geeft en bovendien praktisch ingericht is, door bijvoorbeeld de persoonlijke actielijst die erin staat. “De ondernemers moeten zich vooral kunnen blijven toeleggen op het ondernemen en daarom willen wij ze helpen met een instrument dat een snel en volledig overzicht geeft over wat nodig is voor de veiligheid in hun bedrijf. Aan hen natuurlijk de keuze wat ze daadwerkelijk gaan doen”.

Actieplan
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ontwikkelde de Veilig Ondernemen Scan in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het instrument is onderdeel van het Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven dat in 2012 is gelanceerd.
De Veilig Ondernemen Scan is, zonder commercieel belang ontworpen, in samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, VNO-NCW, MKB Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Partijen die dagelijks te maken hebben met ondernemers en weten waar behoefte aan is.

Kleine bedrijven
Kleine bedrijven die naar aanleiding van de Veilig Ondernemen Scan aanvullende veiligheidsmaatregelen willen nemen, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Deze vergoeding maakt deel uit van de aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven (http://www.hoeveiligisuwzaak.nl/)

Terug naar het nieuwsoverzicht