Onthulling bouwbord startsein aanleg Zonnepark Oranjepoort

23-04-2018

 

Met de onthulling van het bouwbord is donderdag 19 april het startsein gegeven voor de aanleg van Zonnepark Oranjepoort. Het zonnepark heeft een oppervlakte van 35 hectare. De 90.000 zonnepanelen leveren 30 megawatt aan stroom, genoeg voor ruim 9.000 huishoudens. Zonnepark Oranjepoort is één van de grootste zonneparken in Nederland. Het zonnepark is gelegen tussen industrieterreinen Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37. 

Naast dat het zonnepark genoeg stroom levert voor 9.000 huishoudens wordt het zonnepark op een brede manier ingezet. Zo wordt er op het park een Fieldlab gerealiseerd waar bedrijven en onderwijsinstellingen onderzoek kunnen doen met proefopstellingen van onder meer zonnepanelen, energie opslagtechnieken en nieuwe materiaalvormen zoals bio-composiet. Inwoners van Nieuw-Dordrecht en Oranjedorp kunnen via de energiecoöperatie Nieuw-Oranjepoort meeprofiteren van het zonnepark. Een deel van het zonnepark is namelijk beschikbaar gesteld voor een postcoderoosproject.  

Initiatief

Het zonnepark is er gekomen op initiatief van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB). Het project past in het streven van de VPB, - met meer dan 300 leden binnen het Emmense bedrijfsleven- , om te helpen, waar mogelijk, de bedrijven en bedrijventerreinen rond Emmen te verduurzamen. GroenLeven bouwt het park en de verdere ontwikkeling en landschappelijke inpassing gaat in samenwerking de VPB Emmen en de gemeente. 

Overzicht gegevens

Aantal zonnepanelen: +/- 90.000

Opbrengst: 38 megawatt

Aantal huishoudens: 9.000 

Bijzonderheden 

  • Één van de grootste zonneparken in Nederland;
  • Uniek Solar Innovation & Experience Centre met proefopstellingen voor onderwijsinstellingen en bedrijven in de omgeving;
  • Participatiemogelijkheden voor omliggende dorpen door groot postcoderoosproject.

 


van li naar re Marcel ten Caat (energiecoöperatie ‘Nieuw Oranjepoort’), Herman Idema (VPB), René van der Weide (Wethouder) en Ronald Pechtold (GroenLeven)

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht