Stenden in Emmen ontvangt prestigieuze status

31-10-2013

Knooppunt voor ontwikkeling groene chemie

Stenden in Emmen ontvangt prestigieuze status

De regiegroep Chemie van het Rijk heeft Stenden Hogeschool samen met Emmtec Industry & Businesspark in Emmen benoemd tot Centre for Open Chemical Innovation (COCI). Daarnaast heeft Windesheim in Zwolle de status van Innovation Laboratory (iLab) verkregen. Dit is de eerste COCI/iLab in Noord-Nederland en één van de vijf belangrijkste
knooppunten in Nederland voor de ontwikkeling van (groene) chemie. Een knooppunt met internationale erkenbaarheid en uitstraling, waar innovatie voorop staat.

Het Emmtec Industry & Businesspark in Emmen is de COCI-locatie waar innovatieve starters en kleinere bedrijven hun ideeën verder kunnen uitwerken, producten kunnen verbeteren en/of opschalen voor de commerciële markt. Ze kunnen daarbij gebruik maken van de faciliteiten en kennis van Stenden en de bedrijven op het park.

Impuls voor werkgelegenheid
De aanwijzing van Zuidoost-Drenthe als topregio van Nederland op het gebied van groene, op plantaardige grondstoffen gebaseerde, chemie is een belangrijke impuls voor de regio en voor Drenthe. Het trekt bedrijven aan en het creëert banen. Bovendien versterkt het de innovatiekracht van het MKB. Gedeputeerde Ard van der Tuuk van de provincie Drenthe is trots op de verkregen status. ”De toekenning is een mooi voorbeeld van doelgerichte samenwerking tussen de kennisinstellingen, het bedrijfsleven én de betrokken overheden. Met de aantrekkingskracht van een internationaal herkenbaar cluster heeft de regio grote economische kansen die de werkgelegenheid ten goede komen.”

Focus op vezelchemie
De focus in Zuidoost-Drenthe ligt op de (groene) vezelchemie. Deze specifieke tak richt zich vooral op de ontwikkeling van kunststoffen, vezels en composieten voor allerlei toepassingen, van vliegtuigonderdelen tot autogordels en scheerapparaten. Wethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen: “Emmen heeft het grootste vezelcluster in Europa met veel innovatieve bedrijven. Hier liggen grote kansen en dat wordt nu ook door het bereiken van deze status bevestigd. We gaan er samen met het bedrijfsleven en het onderwijs voor om deze kansen ook te verzilveren”.

Green PAC regio
Ook de regio Zwolle is een belangrijke speler op het gebied van chemie. Deze regio krijgt de iLab-status.  Samenwerking tussen beide regio’s is een voorwaarde om de COCI/iLab-status te mogen dragen. Beide regio’s gaan in dit verband samen verder onder de naam Green PAC. PAC staat in dat geval voor Polymeric Application Centre.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht