Nieuwsbrief VPB Emmen Jaargang 7, Editie 15

Beste lezer,

Ook in de nieuwsbrief van deze week hebben we u weer veel te melden. Er worden diverse bijeenkomsten gehouden zoals op 19 oktober bij Veiligheidszorg Drenthe over het RI&E, een plan dat elke werkgever met personeel verplicht is in huis te hebben. Verder willen we u graag nog een keer wijzen op de Open Bedrijvendag die op 7 november a.s. gehouden wordt. Ook interessant; Match Day een event voor ondernemers om HBO-talenten te ontmoeten. In deze nieuwsbrief leest u wat dit inhoudt en het programma van onze Algemene Leden Vergadering is rond, ook daar vertellen we u meer over.

 

12 oktober-Broodje Bahco bij Verzekerings Collectief.

Op maandag 12 oktober wordt ons volgende broodje Bahco gehouden. We zijn te gast bij Verzekerings Collectief aan de Bukakkers 20 in Emmen.  Thema; 'Risocomanagement'. Er zijn nog enkele stoelen vrij dus u kunt zich nog aanmelden. Aanvang is 12.00 uur. Het volledige programma is te vinden op www.vpb-emmen.nl/activiteiten Aanmelden kan via office@vpb-emmen.nl 

 

 

19 oktober-Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf?

Op maandag 19 oktober hebben we een bijeenkomst over het onderwerp: kansen pakken met RI&E (Risico - Inventarisatie & -Evaluatie); hoe veilig is uw bedrijf? Locatie: Veiligheidszorg Drenthe, Nijbracht 43A (pand Brandweer) in Emmen. 

Ondernemen is risico lopen. Met een RI&E zet u deze risico's op een rij. Zo kunt u ze gericht aanpakken! Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een LIJST met alle (veiligheids- en gezondheids) risico's in uw bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan. Met die twee kunt u de risico's voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. Dus ook het financiële risico.

De RI&E is verplicht voor iedere ondernemer met personeel! Ingewikkeld? Dat valt mee. U moet er gewoon even voor gaan zitten. Belangrijk is een RI&E wél. Zo belangrijk dat de overheid de RI&E via de Arbowet verplicht heeft gemaakt voor alle ondernemers met personeel: Inspectie SZW controleert hier dan ook op. Reden genoeg voor u om naar deze bijeenkomst te komen en wij zien uw aanmelding dan ook graag tegemoet.

Programma

15.30 uur     Ontvangst met koffie / thee

16.00 uur     Welkomstwoord VPB

16.15 uur     Interactieve presentatie Ron Haandrikman, Safety Analyse

17.15 uur     Keurmerk Veilig Ondernemen en de VPB door Dhr. Herman Idema directeur VPB Emmen 

17.45 uur     Afsluiting met gelegenheid tot netwerken met uw collega-ondernemers

 

AANMELDEN;OFFICE@VPB-EMMEN.NL

Klik hier om de brochure aan de slag met RI&E te openen 

Klik hier voor nadere informatie op de website

27 oktober-Uitnodiging Personeelbeleid 3.0

Goede voornemens hebben we allemaal, maar slechts vier procent van die voornemens wordt daadwerkelijk gerealiseerd. Een aantal van deze voornemens hebben ongetwijfeld betrekking op uw bedrijf en uw personeel. MKB-Noord en UWV Noord-Nederland willen u graag stimuleren uw ambities binnen uw bedrijf ook daadwerkelijk uit te voeren. 

Daarom organiseert MKB-Noord in samenwerking met UWV een bijeenkomst met als onderwerp 'Personeelsbeleid 3.0' Wij willen u van harte uitnodigen voor deze bijeenkomst op 27 oktober 2015 in de Melkfabriek in Bunne.

Tijdens deze bijeenkomst geven we concrete tips en technieken om uw ambities en goede voornemens op dit gebied daadwerkelijk te realiseren en maken we een praktische vertaalslag naar het bedrijfsleven.

Dat doen we samen met Mario Bierkens van Intenza Consulting Group B.V. Hij adviseert en begeleidt ondernemers en bedrijven bij het realiseren van topprestaties en geeft deze middag quick wins die u à la minute en zonder hoge investeringen kunt toepassen binnen uw eigen bedrijf.

 

 

 

 

Ook gaan we tijdens deze bijeenkomst in gesprek met werkgevers over hun ervaringen op het gebied van personeelsbeleid. O.a. Arjan Zijlema van Vleesbedrijf Huls B.V. en Guido Rink van Study Store vertellen over het flexibel inzetten van personeel, strategische personeelsplanning en hoe zij vijftigplussers bij hun werkzaamheden betrekken. 

Theatergroep MiER zorgt, tussen de gesprekken door, met cabaret voor de luchtige onderbrekingen. Na het inhoudelijke programma is er ruim de gelegenheid om met de sprekers en andere gasten na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Programma
Ontvangst vanaf 15.30 uur met koffie en wat lekkers      

16.00 uur
Opening door Gerard Kremer, voorzitter MKB-Noord
Presentatie Mario Bierkens
Tafelgesprek met drie werkgevers

17.15 uur
Afsluiting door Betsie Gerrits, programmamanager project 50Plus Werkt bij UWV i.s.m. Theatergroep MiER

17.25 uur
Start netwerkborrel 

Aanmelden kan via schreuder@vnoncw-mkbnoord.nl 
 De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor leden van MKB-Noord en relaties van UWV. Bent u geen lid van MKB-Noord of heeft u niet de uitnodiging via het UWV ontvangen, dan betaalt u 40 euro. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging met een routebeschrijving.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd i.s.m. kennispartner:

  www.mkbnoord.nl   

 

1 november-Uitnodiging Kerstshow VPB-lid Pro Elektro

VPB-lid Pro Elektro nodigt u van harte uit op haar kerstshow op zondag 1 november a.s. van 12.00 tot 17..00 uur

Klik hier voor de uitnodiging

3 november-Drenthe ontmoet Emsland

 

Save the date!

Treffen: Drenthe ontmoet Emsland
Kansen verzilveren door grensoverschrijdend ondernemen 
3 november 2015, vanaf 16.00 uur
JenS Vesting FC Emmen

Wilt u exporteren naar het buitenland, een vestiging openen of zoekt u samenwerking met bedrijven over de grens, maar u weet niet hoe?

Kennispoort Drenthe nodigt u en uw relaties van harte uit voor een inspirerend kennis- en netwerkevent op 3 november. Tijdens dit event ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar en volgt u interessante workshops over grensoverschrijdend ondernemen, zoals 'internationale marketing' en 'weg met taal- en cultuurbarrières' onder leiding van een tweetalige dagvoorzitter. Internationale ondernemers, zoals Q&S Gartendeco & Gardendreams en KIK Textil, delen graag hun goede en minder goede ervaring met u tijdens een panelgesprek. Ook ontdekt u hoe het onderwijs een belangrijke rol kan spelen om het grensoverschrijdend ondernemerschap te bevorderen. We sluiten af met een NL/D-buffet en een voetbalwedstrijd tussen FC Emmen en SV Meppen. Er zijn geen kosten verbonden aan uw deelname.

De officiële uitnodiging met inspirerend programma en aanmeldlink volgt binnenkort. We hopen u te mogen begroeten op dinsdag 3 november!

Team Kennispoort Drenthe
 

5 en 6 november-Technics4U

Technics4U is bedoeld voor leerlingen uit het basisonderwijs groep 7 en 8, hun leerkrachten en ouders/verzorgers. Het project bestaat uit een techniekmanifestatie voor basisschoolleerlingen op donderdag 5 november en vrijdag 6 november 2015 bij Drenthe College, locatie van Schaikweg 98, te Emmen, met aansluitend op zaterdag 7 november bedrijfsbezoeken voor leerlingen en hun ouders. Doelstelling is hen te enthousiasmeren voor techniek. In de beeldvorming over techniek en het keuzeproces bij jongeren hebben ouders een grote rol.

Het initiatief voor Technics4U vindt zijn basis in het lokale samenwerkingsverband tussen scholen en technische bedrijven. De partners zijn van mening dat techniek al in de basisschool onder de aandacht gebracht moet worden. Zij willen zich daarvoor actief inzetten. Technics4U  is een activiteit die direct aansluit bij deze wensen.

Technics4U heeft een aantal unieke kenmerken:

-        het technisch bedrijfsleven doet mee;
-        leerlingen en ouders worden er bij betrokken;
-        er wordt een grote groep leerlingen bereikt (maximaal 400 per regio);
-        het project kan worden ingebed in bestaande techniekactiviteiten van het basisonderwijs;
-        actieve betrokkenheid van (V)MBO-leerlingen en docenten. 

Het draait om zien, doen en denken over techniek:

-        zien: een film over techniek;
-        doen: zelf een werkstuk maken;
-        denken: een quiz over techniek.

Wilt u als ondernemer ook meedoen aan Technics4U, laat het ons weten!

AANMELDEN : l.horstmann@vpb-emmen.nl 

7 november-Open Bedrijvendag Emmen

ER KOMEN NOG STEEDS AANMELDINGEN BINNEN

Nog steeds komen er aanmeldingen voor de Open Bedrijvendag van 7 november binnen!! De teller staat op 36. Bedrijven vanuit de Zorg Installatietechniek, Bouw, ICT, Groothandel, Horeca, Techniek, Zakelijke Dienstverlening, Sport, Reclame en Logistiek zijn vertegenwoordigd. Ook u kunt meedoen dus meld u aan via www.openbedrijvendagemmen.nl 
 
Bedrijven kunnen zich tot 15 oktober aanmelden, daarna wordt uw bedrijf niet meer vermeld op de plattegrond.

Alle informatie over de Open Bedrijvendag kunt u vinden op bovengenoemde website.

DOE MEE!!! Voorgaande jaren was de Open Bedrijvendag in Drenthe en in de gemeente Emmen een groot succes. Vele bezoekers kwamen bij de verschillende bedrijven kijken en waren enthousiast. Vorig jaar werd de opening verricht door onze Wethouder Economische Zaken de heer B. Arends in een helicopter. Ook dit jaar belooft de opening weer spectaculair te worden. 

Wethouder Arends in de helicopter

 

12 november-Algemene Leden Vergadering VPB

Op donderdag 12 november a.s. wordt de tweede Algemene Leden Vergadering van de VPB gehouden. Deze keer zijn we te gast bij Drenthe College DC Tech aan de Van Schaikweg 98 in Emmen. Het programma is zo goed als rond en het belooft weer een interessante bijeenkomst te worden. Er wordt een presentatie gegeven door de heer A. Bruins-Slot, voorzitter van het College van Bestuur. Hij zal u graag iets vertellen over Drenthe College DC Tech. Verder zal Herman Idema, directeur VPB,  u inlichten over de projecten van de VPB en over het sectorplan Vierkant voor Werk. Tot slot zal er nog een presentatie worden gegeven door de heer D. Bultje, directeur van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands. De toenemende vergrijzende bevolking in Nederland en Europa brengt grote economische en maatschappelijke gevolgen met zich mee. Om oplossingen te ontwikkelen en te implementeren die gezond ouder worden bevorderen – van voor de geboorte tot de laatste levensfase - zijn bedrijven, zorginstellingen, kennisinstellingen en overheden met elkaar verbonden via het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN).

U ziet we hebben weer een interessant programma voor u samengesteld. U kunt zich nu al aanmelden via office@vpb-emmen.nl We hopen dat zoveel mogelijk leden aanwezig zullen zijn bij deze ledenvergadering en zien uw aanmelding dan ook met belangstelling tegemoet.

          

 

 

25 november-Uitnodiging Match Day

 

Beste relatie, 

In dit begeleidend schrijven willen we u graag meer informatie geven over de Match Day, ter aanvulling op onze flyer. Als u momenteel op zoek bent naar starterstalent nodigen we u van harte uit deze brief te lezen!

Aanleiding

Jaarlijks studeren technische en economische HBO talenten af bij Stenden Hogeschool in Emmen. Deze alumni zijn op zoek naar een baan om van waarde te zijn voor een organisatie en om zich verder te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat deze alumni niet altijd even goed zicht hebben op het potentieel HBO startersbanen in onze regio en zoeken daarom veelal in een groter gebied dan alleen regio Emmen. Deze zogenoemde ‘braindrain’ is een mooie uitdaging voor onze regio en daarom slaan we nu de handen ineen. Lees meer ... >

 

26 november-HRM Netwerk

Donderdagochtend 26 november wordt er weer een HRM Netwerkontbijtbijeenkomst gehouden. De locatie en het programma zijn nog niet bekend, maar het thema wel. Dit is geworden; 'Financiële problemen bij de medewerkers'. Zet u deze datum alvast in uw agenda?! Zodra locatie en programma bekend zijn wordt dit in onze activiteitenkalender (www.vpb-emmen.nl/activiteiten) en in een volgende nieuwsbrief vermeld. 

Aanmelden kan nu al via office@vpb-emmen.nl 

 

Management let op en doe mee! Chef für einen Tag

 

 

'Chef für einen Tag"

De maand november is in de regio de maand van ondernemerschap. Doel als hogeschool is het opleiden van de nieuwe generatie. Het is belangrijk om professioneel personeel binnen de regio te houden om te groeien en innovatief werkzaam te kunnen zijn. 

De jong professionals hebben meestal geen inzicht in de verschillende branches van deze regio. Zij trekken veelal naar de grote steden. Wij willen het potentieel van de regio laten zien en hun de kans geven om te ervaren welke takenpakket bij een leidinggevende functie hoort. Hiervoor hebben we de ondersteuning van bedrijven uit de regio nodig. We zijn op zoek naar leidinggevenden en bedrijfseigenaren die een student een dag laten meelopen, om haar of hem te laten zien wat voor werkzaamheden in deze positie op hen afkomt. Daarvoor is het project "Chef für einen Tag" in het leven geroepen. Een grensoverschrijdende activiteit waar Duitse en Nederlandse bedrijven aan deel kunnen nemen. 

Wat betekent een management functie? Wat moet ik hier überhaupt doen? We leiden de toekomstige managers op, maar vaak weten de studenten niet goed wat hun toekomstige functie inhoudt. 

Ziet u kansen en mogelijkheden om een student uit de economie/ logistiek/ management een kijkje achter de schermen te laten nemen? De dag in November is zelf naar wens te bepalen.

Neem dan met ons contact op:
E: grenz.centrum@stenden.com
M: 06 153 196 20 

Enquête, Energiebesparing van ondernemers in de gemeente Emmen.

Mijn naam is Mila Arling, ik ben zestien jaar en havo 5 leerlinge aan het Hondsrug College te Emmen. Ik maak een profielwerkstuk over energiebesparing bij ondernemers in de gemeente Emmen. In deze enquête vraag ik u om uw medewerking, zodat ik kan onderzoeken hoeveel en op welke manier er in de gemeente Emmen door ondernemers aan energiebesparing wordt gedaan. Doet u mee? Klik hier voor deze enquête

Versneller Innovatieve Ambities; subsidieregeling stimuleert MKB

De VIA subsidieregeling stimuleert innovatie en economische ontwikkeling in het midden-en kleinbedrijf. De regeling wordt uitgevoerd door SNN en richt zich op onderzoek- en ontwikkelingsprojecten. Binnen de VIA is een apart budget voor projecten die een bijdrage leveren aan de koolstofarme economie. Samenwerkingsprojecten van meerdere mkb-ers worden extra gestimuleerd door een hoger subsidiepercentage. Lees meer ... >

Nieuwe leden!

Als nieuw lid mogen we begroeten:

DMH Technology
Columbusstraat 30
7825 VR  Emmen

Tel. 0591 - 66 81 11
E-mail j.koert@dmhtechnology.nl 
Website www.dmhtechnology.nl 

 

 

Wij heten hen van harte welkom bij de VPB en hopen op een prettige samenwerking!

Zelf iets te melden?

Heeft u nu ook iets te melden over uw bedrijf of wilt u bijvoorbeeld ook de door u georganiseerde activiteit graag vermeld zien op onze website en/of in de nieuwsbrief, geeft u dit dan door aan ons via office@vpb-emmen.nl  Dan zorgen wij dat dit in orde komt.

kalender
info@vpb-emmen / 0591 653454